Lago di Ledro

Měli jste cestovat k jezeru Lago di Garda v Itálii?

Itálie má nesčetné množství jezer. Mezi to nejznámější a Čechům jedno z těch nejbližších patří jezero Lago di Garda, které zaujímá 370 kilometrů čtverečních, má délku 52 kilometrů, šířku 2,5 až 17,5 kilometrů, průměrnou hloubku 136 metrů a maximální hloubku až 346 metrů.

Nicméně i v jeho okolí je mnoho krásných a neznámých jezer. Mezi to nejpozoruhodnější patří bezesporu jezero s názvem Lago di Ledro.

Lago di Ledro je malé jezero, které má po obvodu necelých 10 km, tudíž je o mnoho menší než známější jezero Garda, které se nachází necelých 12 km od něj. Ledro je také o mnoho klidnější a turistů tam naleznete pomálu. Proto je tak úžasným místem pro relax. Jedním z dalších rájů na zemi. K Lago di Ledro se dá přijet z Rivy del Garda bezproblémů tunelem (autem), či veleznámou cyklistickou trasou Strada del Ponale, která se ještě před dvacety lety používala jako běžná dopravní cesta i pro kamiony.

Strada del Ponale mezi Lago di Gardou a Lago di Ledrem

Kolem jezera naleznete několik kvalitních kempů a hotelů, vřele lze doporučit Hotel Mezzolago, který vlastní Aldo Novali . Neskutečně všímavý člověk, který zařídí, abyste si dovolenou užili na 100%. Krom krásného výhledu přímo na jezero Vás čeká i místní velmi kvalitní kuchyně, která je plná pokrmů z ryb, které jsou nachytané na jezeře a divoké zvěře, protože pan majitel je myslivec. 

Jezero Ledro je skvělým výchozím bodem pro cyklisty a horské turisty. Na plážích je možné si půjčit šlapadla, katamarány, veslice a plachetnice, surfy a kanoe, ale přijdou si na své i milovníci rybářského sportu.
Po krátkém výšlapu nad Lago di Ledro se dostanete do uchvacujících hor, které jsou skoro bez turistů. A když to stihnete v květnu, najdete nekonečné stráně rozkvetlého lučního kvítí, mezi kterými nechybí narcisky, hořci a třeba i petrklíče.

okolní kopce

Další ze zajímavostí je, že za první světové války z této oblasti byli vysídleni obyvatelé a to do českých rodin, kde pak zůstali 3 roky, než se navrátili zpět. Více informací o tomto exodu se můžete dozvědět třeba v dokumentech ČT http://www.ceskatelevize.cz/porady/10252565159-bohemia-mia/
Proto se pak možná nepodivíte, že ulice a náměstí se jmenují po českých městech jako jsou Nový Knín nebo Ptice.

ulice s českým názvem

Jestliže se tam vydáte, nezapomeňte v hotelu Mezzolago pozdravovat Alda, jeho maminku a taktéž 99 letou babičku, která patřila mezi ty, které byly vysídlené do Čech a navštivte i místní malý pivovar Birrificio Leder s českým pivem.

A presto Lago di Ledro!!!

Sdílejte článek na sociálních sítích: